Salam Sayang Semua...
Setiap kali hujung minggu pasti semua orang sudah ada agenda masing-masing. Ada yang balik kampung ada yang bekerja dan ada jugak yang cuma duduk kat rumah bergelimpangan contohnya macam Cik Sakura. Tapi hujung minggu kali ini awal-awal lagi Cik Sakura dah ada planning nak buat NASI KERABU ("jgn marah org kelantan yek sbb mencedok resepi negeri Cik Siti Wan Kembang"). So, xderlah bosan sangat duk kat umah sbb ada aktiviti kan? Pencarian ramuan untuk menyiapkan nasi kerabu bermula jam 9.30pg. Walaupun agak lewat alhamdulilah semua ramuan dapat dibeli di kedai Zahri (Maimon mini market) kat Kampung Bendahara.Tepat jam 10.00pg Cik Sakura mula beraksi di dapur. Jom kita tengok macam mana Cik Sakura menyediakan NASI KERABU mengikut citarasa dia sendiri...
Ini adalah gambar bunga TELANG iaitu bunga yang dipertanggungjawabkan untuk mewarnakan NASI KERABU tanpa menggunakan sebarang pewarna tambahan yg sudah pasti mempunyai bahan-bahan yg mungkin membahayakan kesihatan kita. Penggunaan bunga ini adalah yang terbaik untuk mewarnakan nasi kerabu selain dari menggunakan kunyit. Cik Sakura memilih warna biru untuk NASI KERABU tengahari ini selain dapat membangkitkan selera untuk menikmati makan tengahari. Tekniknya mudah sahaja iaitu dengan merendamkan bunga ini di dalam air beberapi minit sebelum meramaskan bunga tersebut. Rona warna biru seperti nila akan kelihatan seperti gambar di bawah ini.
Mengikut kebiasaan orang-orang Pantai Timur, NASI KERABU biasanya dimakan bersama Solok Lada, Daging Bakar, Ayam Percik, Budu dan Telur Masin tetapi bagi Cik Sakura penduduk Selatan tanahair (Johor, jawa lagi) Cukuplah sekadar menikmati NASI KERABU dengan Gulai tak kiralah Gulai apapun. Untuk tengahari ni, Cik Skura memilih untuk menikmati NASI KERABU dengan Gulai Ikan Sardin, nampak agak pelik kan?... Kalau nak tahu sedap atau tak sedap Gulai Ikan Sardin ni, kenelah cuba, betul tak PN NAJWA BINTI HARUN?. Jomlah, kita terus dengan membuat GULAI IKAN SARDIN.....
Siap sudah Gulai Sadin mari kita menyediakan Sayur-sayuran dan serunding ikan untuk dijadikan kerabunya. Antara sayuran yang digunakan ialah Kacant Panjang, Taugeh, Daun Kesum, Kobis dan Bunga Kantan. Untuk ikan pula hari ini Cik Sakura gunakan anak Ikan Tongkol ( juga dikenali sebagai ikan aye bg org2 Pantai Timur). Bagi yang tidak gemarkan Ikan Tongkol boleh jugak gunakan ikan mengikut citarasa masing-masing. Jangan berlengah lagi mari kita tengok langkah seterusnya:-
hendaklah dimayang halus....
Ermmmmm...bukan penat memasak tapi penat memblog sbb byk sgt gambo, dekat sejam gak baru siap. Oklah kengkawan sampai di sini dulu yek untuk entry kali ini. Cik Sakura nak tido jap petang karang macam nak pegi rumah PN SURYANY nak ziarah dia yang baru kematian ibunya. Semoga roh ibunya dicucuri Rahmat, al-fatihah...
babai semua.
babai semua.
No comments:
Post a Comment