Pejam celik, pejam celik dah masuk bulan Disember. Kejap betul kan kengkawan, rasanya masih banyak agenda yang belum diselesaikan sedangkan masa begitu mencemburui kita dan tanpa kita sedari kita sedang menghampiri penghujung tahun 2011. Pun begitu kehidupan harus diteruskan. Melewati hari-hari terakhir tahun 2011 yang masih tersisa lebih kurang 30hari akan Cik Sakura isikan dengan moment-moment indah yang akan menjadi lembaran sejarah dalam kehidupan Cik Sakura.
Lewat petang, hembusan angin terasa hingga menusuk ke tulang som-som. Kedinginan membaluti tubuh sehingga terkadang tidak mampu untuk ditahan. Di luar sana hujan turun dengan lebatnya seakan tidak mahu untuk berhenti. Seperti tahun-tahun sebelumnya, musim tengkujuh mampir lagi menjelang akhir tahun.
Agaknya apa yang difikirkan ketika hari hujan? Semestinya perut terasa lapar, maklumlah bila tubuh kesejukkan automatik perut terasa mahu diisi. Resepi kali ini ialah Daging Goreng Kunyit yang pastinya mampu mengenyangkan bila dimakan dengan nasi putih panas-panas waktu hujan pulak tu. Jom, kita jenguk ke dapur sakura...
Lewat petang, hembusan angin terasa hingga menusuk ke tulang som-som. Kedinginan membaluti tubuh sehingga terkadang tidak mampu untuk ditahan. Di luar sana hujan turun dengan lebatnya seakan tidak mahu untuk berhenti. Seperti tahun-tahun sebelumnya, musim tengkujuh mampir lagi menjelang akhir tahun.
Agaknya apa yang difikirkan ketika hari hujan? Semestinya perut terasa lapar, maklumlah bila tubuh kesejukkan automatik perut terasa mahu diisi. Resepi kali ini ialah Daging Goreng Kunyit yang pastinya mampu mengenyangkan bila dimakan dengan nasi putih panas-panas waktu hujan pulak tu. Jom, kita jenguk ke dapur sakura...
Ramuan untuk menyediakan Daging Goreng Kunyit
- Daging potong nipis
- Halia dimayang
- Bawang Besar dimayang
- Bawang Putih dimayang
- Kunyit ditumbuk
- Kacang Panjang
- Bunga Kobis
- Daun Limau Purut
- Cili padi dan Cili Basah
- Karrot
Cara Penyediaannya
- Rabus daging hingga empuk bersama
- Tumiskan bawang besar+bawang putih+hirisan halia+kunyit dan Cili padi yang ditubuk terlebih dahulu . Lagi pedas lagi sedap.
- masukkan rebusan daging dan airnya sekali. Masak hingga sedikit kering
- Masukkan sayuran seperti bunga kobis+kacang panjang+carrot+cili basah. Jangan lupa masukkan garam secukup rasa
- Akhir sekali masukkan daun limau purut. Kalau taknak pun takper
- Angkat dan hidangkan macam gambar di bawah..
BON APETIT
No comments:
Post a Comment