Apa khabar kengkawan semua? dah dekat empat hari Cik Sakura tidak menitipkan entry untuk blog ini kan? Untuk tidak menghampakan, hari ini Cik Sakura bekesempatan memasak resepi Asam Pedas Ikan Bebaru. Walaupun "Asam Pedas" bukan resepi yang sukar untuk disajikan tetapi yang penting di sini adalah kegembiraan untuk dikogsi bersama dengan pembaca semua.
Lama sungguh tidak menikmati masakan Asam pedas air tangan sendiri. Kebetulan minggu lepas kawan Cik Sakura ada bawakkan Ikan Bebaru yang dijala sendiri oleh abang iparnya (abang Mat) kat laut Gelang Patah.
Rasa teruja itu telah berakhir petang tadi apabila Cik Sakura degan rela hatinya ke dapur untuk menyediakan menu Asam Pedas ni.
Memang Sedap Ikan Bebaru ni... Maklumlah ikan baru naik dari laut, pastu dimasak dengan penuh rasa kasih sayang. Wallllahhhh... memang sedap pun.
Ermmmm...bertambah-tambah, tetamu yang makan malam ni. Sedap gaknya.haaahahaaa
Ramuannya:-
- Ikan Bebaru
- Cili Kering
- Bawang Merah
- Bawang Putih
- Halia
- Kunyit
- Serai
- Asam Jawa
- Garam Secukupnya
- Daun Kesum
**Kuantiti tidak dinyatakan kerana ramuan berbeza mengikut keperluan hidangan. Sayur-sayuran lain boleh juga di masukkan mengikut citarasa dan selera masing-masing seperti terung, bendi bunga kantan dan lain-lain lagi.
Cara Menyediakannya:-
Tumiskan bahan yang dikisar (Cili kering, bawang putih, bawang merah, halia dan kunyit) bersama serai yang diketuk hingga garing.
Tumiskan bahan yang dikisar (Cili kering, bawang putih, bawang merah, halia dan kunyit) bersama serai yang diketuk hingga garing.
Masukkan ikan dan biarkan seketika dengan api sederha. Masukkan air kemudian biarkan medidih.
Masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa. Jangan masak terlalu lama kerana isi ikan ini sangat lembut takut nanti jadi hancur.
Akhir sekali, masukkan Daun Kesum. Matikan api. Angakat dan hidangakan.
Masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa. Jangan masak terlalu lama kerana isi ikan ini sangat lembut takut nanti jadi hancur.
Akhir sekali, masukkan Daun Kesum. Matikan api. Angakat dan hidangakan.
Inilah dia raut wajah IKAN BEBARU yang dikirim oleh Pak Anjang a.k.a Abang Mat dari Gelang Patah tu. Ikan ni ditangkap sendiri oleh beliau. Rasa ikan ni perghhhhh...memang sedap, maklumlah ikan baru. Rupa ikan ni lebih kurang rupa ikan cermin tapi ikan ni mempunyai sisik. Ini adalah pengalaman pertama Cik Sakura dengan ikan ini. Sebelum ini Cik Sakura tak kenalpun dengan ikan ni. Terima kasih ya Pak Anjang atas kiriman ini. Lain kali bole lah kenalkan dengan spesis laut yang lain ea..
Balik dari kerja tadi Cik Sakura terus ke kendai Ane (mamak) yang terletak tak berapa jauh dari rumah Cik Sakura. Mula-mula tu rasa nak makan sayur Bendi tapi bendi kat kedai ane tu dah tua sangat. Mula la terpinga-pinga mencari idea nak makan sayur ape petang ni.
Tetiba ternampak Cik Taugeh duduk dihujung meja. Sian pulak nengok muka sedey taugeh tu, maka dengan rela hati Cik Sakura pun belilah. Rasa macam tak berserilah pulak kalau masak taugeh sorang-sorang jer ape kata kite campur dengan sawi, ceriahlah sedikit.
Kat umah dah ada cendawan shitake dan cendawan Hitam...ermmm boleh lah buat sayur campur-campur petang ni. Jumlah perbelanjaan petang ini RM1.40. bole tahan murah jugak.
Tetiba ternampak Cik Taugeh duduk dihujung meja. Sian pulak nengok muka sedey taugeh tu, maka dengan rela hati Cik Sakura pun belilah. Rasa macam tak berserilah pulak kalau masak taugeh sorang-sorang jer ape kata kite campur dengan sawi, ceriahlah sedikit.
Kat umah dah ada cendawan shitake dan cendawan Hitam...ermmm boleh lah buat sayur campur-campur petang ni. Jumlah perbelanjaan petang ini RM1.40. bole tahan murah jugak.
Ramuannya
- Bawang Merah
- Bawang Putih
- Cili Padi
- Ikan Bilis
- Sawi
- Taugeh
- Cendawan Shitake
- Cendawan Hitam
- Garam Secukup rasa
Cara Menyediakannya
Tumis kesemua bahan tumbuk seperti (Bawang Merah, Bawang Putih,Ikan bilis, Cili padi) hingga garing.
Masukkan sedikit air dan biarkan seketika. Masukkan Cendawan Shitake, Cendawan Hitam dan Batang Sawi. Kacau sekejap.
Masukkan Daun Sawi dan Taugeh. Sesuaikan rasa masin. Jangan masak terlalu lama. Angkat dan hidangkan
Masukkan sedikit air dan biarkan seketika. Masukkan Cendawan Shitake, Cendawan Hitam dan Batang Sawi. Kacau sekejap.
Masukkan Daun Sawi dan Taugeh. Sesuaikan rasa masin. Jangan masak terlalu lama. Angkat dan hidangkan
No comments:
Post a Comment