Salam Sayang Semua...
Agak lama Cik Sakura menyepikan diri dari dunia bloger ni kan... Bukannya merajuk atau berpatah arang berkerat rotan, sebaliknya kesihatan Cik Sakura sejak akhir-akhir ini sedikit terganggu lantaran itu Cik Sakura memerlukan sedikit rehat bagi mengembalikan kesihatan yang semakin berkurangan.
Jomlah, kite terus kepada tajuk asal entry kali ini. Dalam pada sakitpun Cik Sakura masih mampu beraksi di dapur. Kalau tak percya tengok tu gambar di atas. Sempat Cik Sakura menyediakan menu KERUTUP AYAM yang di makan bersama dengan NASI BIRYANI permintaan Najwa Harun minggu lepas. Untuk resepinya, sila lihat kat bawah ni:-
Agak lama Cik Sakura menyepikan diri dari dunia bloger ni kan... Bukannya merajuk atau berpatah arang berkerat rotan, sebaliknya kesihatan Cik Sakura sejak akhir-akhir ini sedikit terganggu lantaran itu Cik Sakura memerlukan sedikit rehat bagi mengembalikan kesihatan yang semakin berkurangan.
Jomlah, kite terus kepada tajuk asal entry kali ini. Dalam pada sakitpun Cik Sakura masih mampu beraksi di dapur. Kalau tak percya tengok tu gambar di atas. Sempat Cik Sakura menyediakan menu KERUTUP AYAM yang di makan bersama dengan NASI BIRYANI permintaan Najwa Harun minggu lepas. Untuk resepinya, sila lihat kat bawah ni:-
RESEPINYA
1/2 ekor ayam dipotong 6 bahagian
3 sudu makan rempah kerutup ayam kelantan*
5 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
5 tangkai cili hijau*
1" halia*
1 batang serai dititik
2 cawan santan
2 sudu makan kerisik
gula melaka dan garam secukup rasa
minyak untuk menumis
1/2 ekor ayam dipotong 6 bahagian
3 sudu makan rempah kerutup ayam kelantan*
5 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
5 tangkai cili hijau*
1" halia*
1 batang serai dititik
2 cawan santan
2 sudu makan kerisik
gula melaka dan garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Cara Menyediakannya
Basuh dan bersihkan ayam. toskan dan ketepikan dulu
Tumbuk lumat ramuan bertanda * kecuali serai
kemudian tumiskan ramuan tadi bersama dengan serai yang dititik
masukkan rempah kerutup kemudian tumis lagi hingga pecah minyak
masukkan ayam dan kacau rata
kemudian masukkan santan, kerisik dan gula melaka
sesuaikan rasa manis dan masinnya
masak hingga kuah menjadi pekat
matikan api dan boleh dihidangkan
Selamat mencuba...
babaiiii....
No comments:
Post a Comment