Pages

Sila Klick

Tuesday, May 1, 2012

SIAKAP STIM vs KAILAN IKAN MASIN


Salam sayang semua...

Agak lama jugak yek Cik Sakura tidak memaparkan entry mengenai masakan. Bukannaya apa, sejak akhir2 ini tiada menu yang dapat membangkitkan selera ditambah pula dengan kepergian Cik Sakura berkunjung ke Baitullah Al-Haram tempohari sangat-sangat memerlukan persediaan yang rapi serta membataskan pergerakan kerana lebih menumpukan persediaan ke Tanah Suci sebagai TetamuNya. Alhamdulilah, setelah hampir tiga minggu pulang ke tanah air, nampaknya Cik Sakura sudah bersedia untuk kembali beraksi di dapur...

Bagi mengubat rindu para pembaca semua, entry kali ini akan dimulakan dengan masakan berasaskan ikan. Tiga hari sebelum berkunjung ke Baitullah Al Haram, Cik Sakura sempat menyediakan hidangan Siakap Stim atas permintaan saudara WAN RIDUAN bestpren si FADHILAH housemate Cik Sakura tu...

Resepinya adalah seperti berikut:-


  • 1 ekor ikan siakap sederhana besar
  • 1 batang serai
  • 1 biji bawang besar
  • 3 biji bawang putih
  • 20 tangkai cili padi
  • 1/2" halia
  • 1 biji limau nipis
  • 3 helai daun limau purut
  • garam secukup rasa

CARA MENYEDIAKANNYA

  • basuh dan bersihkan ikan kemudian toskan airnya. Lumurkan ikan dengan air limau nipis dan garam kemudian ketepikan dulu
  • mayang halus bawang besar, serai, halia, cili padi dan bawang putih
  • masukkan ikan ke dalam loyang pengukus
  • taburkan dengan ramuan yang dimayang halus tadi
  • masukkan jugak daun limau purut dan sedikit air
  • kukus lebih kurang 15 minit
  • bolehlah dihidangkan

inilah dia siakap stim tu...

Selain dari Siakap stim, Cik Sakura jugak sempat menyediakan menu Kailan ikan masin sebagai pelangkap hidangan makan malam haritu. Resepinya ada Cik Sakura titipkan di bawah ni.

  • Sayur kailan
  • bawang besar
  • bawang putih
  • cili hijau
  • ikan masin jeruk
  • sos tiram

CARA MENYEDIAKANNYA

  1. basuh dan bersihkan sayur kailan kemudian potongkan
  2. ketuk cili hijau dan mayang bawang besar serta bawang putih
  3. tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili hingga naik bau
  4. masukkan jeruk ikan masin kemudian kacau kejap
  5. masukkan sos tiram dan sedikit air biarkan mendidih sekejap
  6. masukkan sayur kailan kemudian masak jangan terlalu lama
  7. angkat dan hidangkan

ni haa, cik kailan ikan masin tu...

Dah dulu yek kengkawan, sampai jumpa nanti di lain masa dengan resepi-resepi air tangan dari Cik Sakura. Selamat mencuba..

babai semua...



No comments:

Post a Comment