Salam Sayang Semua...
bertemu sekali lagi dalam perkongsian resepi untuk berbuka puasa. alhamdulilah sudah 7 hari Cik Sakura melatih diri untuk berpuasa dan syukur jugak kepadaNya kerana memberikan kekuatan dan kesabaran dalam menjalani ibadah puasa di bulan Rejab ini "Allahhumma Yassir Walatuassir"...
Puas memikirkan menu apa yang bakal dimasak untuk juadah berbuka puasa hari ini dan akhirnya Cik Sakura membuat keputusan untuk menyediakan NASI LEMAK SAMBAL UDANG. Kebetulan ada beberapa tetamu yang dijangka akan berbuka puasa bersama-sama Cik Sakura petang ini. Telur pindang jugak telah tersedia bagi melengkapkan menu NASIK LEMAK malam ini.
Jomlah kita semak resepinya dulu:-
NASI LEMAK dengan beras Cik Sakura(Thai King)
**Satukan kesemua ramuan di atas. Masak nasi dalam ricecooker. Sebelum santan kering gaul kejap kemudian biarkan hingga nasi masak.
SAMBAL UDANG
bertemu sekali lagi dalam perkongsian resepi untuk berbuka puasa. alhamdulilah sudah 7 hari Cik Sakura melatih diri untuk berpuasa dan syukur jugak kepadaNya kerana memberikan kekuatan dan kesabaran dalam menjalani ibadah puasa di bulan Rejab ini "Allahhumma Yassir Walatuassir"...
Puas memikirkan menu apa yang bakal dimasak untuk juadah berbuka puasa hari ini dan akhirnya Cik Sakura membuat keputusan untuk menyediakan NASI LEMAK SAMBAL UDANG. Kebetulan ada beberapa tetamu yang dijangka akan berbuka puasa bersama-sama Cik Sakura petang ini. Telur pindang jugak telah tersedia bagi melengkapkan menu NASIK LEMAK malam ini.
Jomlah kita semak resepinya dulu:-
NASI LEMAK dengan beras Cik Sakura(Thai King)
- 2 cawan beras dibasuh terlebih
- 3 cawan santan (cawan yang sama untuk menyukat beras tadi)
- 1/2" halia diketuk
- 1camt halba
- garam Secukup rasa
**Satukan kesemua ramuan di atas. Masak nasi dalam ricecooker. Sebelum santan kering gaul kejap kemudian biarkan hingga nasi masak.
SAMBAL UDANG
- 500g udang basah
- 30 tangkai Cili Kering
- 7 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- sebijik bawang besar dimayang
- sedikit air asam jawa
- garam dan gula secukupnya
Cara Menyediakannya
Basuh dan bersihkan udang kemudian toskan airnya. Kisar hingga halus cili kering + bawang merah + bawang putih kemudian tumiskan bersama bawang besar yang dimayang tadi hingga garing dan pecah minyak. Masukkan udang tadi kemudian kacau kejap dengan menambahkan sedikit air
Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya. Masak hingga sambal menjadi pekat dan naik minyak. bolehlah dihidang bersama dengan nasik tadi...
beginilah rupa sambal udang Cik Sakura
boleh jugak dihidang bersama telur pindang dan hirisan timun
Selamat menjamu selera dan
selamat berbuka puasa
babaiiiii
Selamat menjamu selera dan
selamat berbuka puasa
babaiiiii
No comments:
Post a Comment