Salam Sayang Semua...
Agak lama yek cik Sakura menyepi dari dunia memasak? Entahla, sejak akhir-akhir ni terlalu banyak betul dugaan Allah datang melanda. Kekadang Cik Sakura kuat melaluinya, terkadang Cik Sakura lemah berdepan dengan semua ini, sampaikan nak beraksi di dapur pun Cik Sakura tak mampu...Takpelah, mudah-mudahan semua ini hanya sementara sahaja.
Dalam keadaan gundah gulana ni sempat jugak Cik Sakura masak ikan Seliap atau juga dikenali dengan nama ikan Talang. Ikan ni adalah ihsan dari sahabat setia Cik Sakura iaitu sapa lagi kalau bukan Maslinda Yahaya. Dialah tempat Cik Sakura berkongsi suka duka, terima kasih Mas...
Ikan Seliap dikenalkan kepada Cik Sakura melalui anak saudara Maslinda dari blog herneenazir.com. Dialah yang memperkenalkan Ikan ni kepada Cik Sakura secara tidak langsung apabila Cik Sakura membaca salah satu daripada entrynya. Katanya, aruah ibunya Kak Kasmah pandai betul memasak ikan ni... Ermmm, sayang seribu kali sayang kalaulah aruahnya masih ada tentu Cik Sakura dapat menikmati keenakkan masakan Ikan Seliap dari air tangannya. Ya Allah, rindu betul dengan masakan Asam Pedas ikan terubuk yang pernah dia masakan untuk Cik Sakura setiap kali berkunjung ke rumahnya. Sesungguhnya Allah lebih menyayanginya dan mudah-mudahan rohnya tenang di sana.
Hari ini Cik Sakura berkesempatan menyediakan hidangan Asam Pedas Ikan Seliap untuk sama-sama dikongsikan resepinya. Walaupun tidaklah sesedap masakan aruah Kak Kasmah, sekurang-kurangnya terubat jugak rindu pada aruah. Jom kengkawan, Cik Sakura kenalkan dengan rupa paras Ikan Seliap ni dan resepi Asam pedas Ikan Seliap hasil dari air tangan Cik Sakura...
Agak lama yek cik Sakura menyepi dari dunia memasak? Entahla, sejak akhir-akhir ni terlalu banyak betul dugaan Allah datang melanda. Kekadang Cik Sakura kuat melaluinya, terkadang Cik Sakura lemah berdepan dengan semua ini, sampaikan nak beraksi di dapur pun Cik Sakura tak mampu...Takpelah, mudah-mudahan semua ini hanya sementara sahaja.
Dalam keadaan gundah gulana ni sempat jugak Cik Sakura masak ikan Seliap atau juga dikenali dengan nama ikan Talang. Ikan ni adalah ihsan dari sahabat setia Cik Sakura iaitu sapa lagi kalau bukan Maslinda Yahaya. Dialah tempat Cik Sakura berkongsi suka duka, terima kasih Mas...
Ikan Seliap dikenalkan kepada Cik Sakura melalui anak saudara Maslinda dari blog herneenazir.com. Dialah yang memperkenalkan Ikan ni kepada Cik Sakura secara tidak langsung apabila Cik Sakura membaca salah satu daripada entrynya. Katanya, aruah ibunya Kak Kasmah pandai betul memasak ikan ni... Ermmm, sayang seribu kali sayang kalaulah aruahnya masih ada tentu Cik Sakura dapat menikmati keenakkan masakan Ikan Seliap dari air tangannya. Ya Allah, rindu betul dengan masakan Asam Pedas ikan terubuk yang pernah dia masakan untuk Cik Sakura setiap kali berkunjung ke rumahnya. Sesungguhnya Allah lebih menyayanginya dan mudah-mudahan rohnya tenang di sana.
Hari ini Cik Sakura berkesempatan menyediakan hidangan Asam Pedas Ikan Seliap untuk sama-sama dikongsikan resepinya. Walaupun tidaklah sesedap masakan aruah Kak Kasmah, sekurang-kurangnya terubat jugak rindu pada aruah. Jom kengkawan, Cik Sakura kenalkan dengan rupa paras Ikan Seliap ni dan resepi Asam pedas Ikan Seliap hasil dari air tangan Cik Sakura...
inilah dia wajah IKAN SELIAP @ IKAN TALANG. Di kalangan orang Utara, ikan ini biasanya dijadikan ikan masin kerana isi ikan ini sangat tawar...
untuk resepinya:-
Seekor ikan Seliap @ Talang dipotong sederhana
5 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
20 tangkai cili kering*
1" halia*
1" kunyit hidup*
5 tangkai daun kesum
Air asam jawa
garam secukup rasa
Cara Menyediakannya:-
basuh dan bersihkan ikan kemudian ketepikan dulu
blend hancur ramuan bertanda * kemudian tumiskan hingga garing
masukkan ikan seliap ke dalam tumisan tadi
gaul rata masak dengan api perlahan
masukkan air dan air asam jawa
sesuaikan rasa masam dan masinya
masukkan daun kesum dan biarkan sekejap
angakat dan hidangkan
Senangkan kengkawan? cubalah, anda pasti tertawan
sampai di sini dulu yek..
nanti jumpa lagi...
babaiii...
5 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
20 tangkai cili kering*
1" halia*
1" kunyit hidup*
5 tangkai daun kesum
Air asam jawa
garam secukup rasa
Cara Menyediakannya:-
basuh dan bersihkan ikan kemudian ketepikan dulu
blend hancur ramuan bertanda * kemudian tumiskan hingga garing
masukkan ikan seliap ke dalam tumisan tadi
gaul rata masak dengan api perlahan
masukkan air dan air asam jawa
sesuaikan rasa masam dan masinya
masukkan daun kesum dan biarkan sekejap
angakat dan hidangkan
Senangkan kengkawan? cubalah, anda pasti tertawan
sampai di sini dulu yek..
nanti jumpa lagi...
babaiii...
Thanks sharing.. nampak senang jer.. dpt ikan talang 6 ekor besar2 lengan.. org keliling kata sedap buat asam pedas tu yg cari resipi huhuu.. thnks again for sharing :D
ReplyDelete