Pages

Sila Klick

Sunday, October 30, 2011

NASI TOMATO

Salam sayang semua...

Hari ini hari Ahad 30hb Oktober 2011. Rasanya takder aper-aper sejarah yang pernah berlaku pada tarikh ini so, tak perlulah membuat apa-apa event tuk hari ini. Seperti hujung minggu yang biasa, Cik Sakura bangun awal pagi. sudah menjadi rutin bila celik mata jer terus buka tinggkap. "Mudah-mudahan melimpah ruah rezeki masuk" (doa Cik Sakura pagi ini), selalu orang tua-tua cakap kalau kita bangun pagi dan terus buka tingkap insyaallah rezeki akan masuk.

Perkara pertama yang terlintas difikiran adalah nak buat NASI TOMATO sebab lauk semalam ada lebih tapi nasi sudah habis. Datanglah pulak idea, tak pasal-pasal pagi ni Cik Sakura ke kedai ane (mamak) beli tomato dan susu. Nak dijadikan cerita tersalah lah pulak beli susu. Konon nak beli susu sejat tuk buat yourgert sebab kedai mamak tu takde yourgert sampai-sampai kat rumah jer terus tebuk ( sbb excited sangat ) pastu "Alaamakkkkkk" susu pekat manis darrrrr... terus feeninggg, malasnya nak pegi kedai lagi. Tapi yang lucunya tu boleh lah pulak tukar susu sejat kepada susu tepung. Tak sangka lah pulak boleh rupanya. Jadi jugak yourgert aku...


UNTUK TIPS/PETUA
Tidak semestinya kita harus membeli yourgert di kedai. Yourgert boleh juga dibuat sendiri di rumah dengan menggunakan Susu yang dicapur dengan perahan limau. Buat macam Cik Sakura pun boleh, kalau takder susu sejat boleh juga guna susu tepung...ngeeeee

RAMUAN UNTUK MEMBUAT NASI TOMATO

  • 1 cawan Basmati ( cuci dan rendam 10minit )
  • 5 biji Tomato (3 biji diblend 2 biji potong )
  • Seulas Bawang Besar ( dimayang )
  • 3 ulas Bawang Putih ( dimayang )
  • kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga
  • 1 sudu makan kismis
  • 1 cawan Yourgert
  • 1 susu makan kismis
  • Garam secukup rasa

CARA-CARA MENYEDIAKANNYA
  1. Panaskan kuali dengan Marjerin Planta
  2. Tumis bawang, kismis dan 4 sekawan hingga naik bau
  3. Masukkan tomato yang dipotong, kacau rata
  4. Masukkan bahan yang diblend dan biarkan sekejap
  5. Masukkan yourgert kemudian kacau sampai kering
  6. Sesuaikan rasa masinnya
Sementara itu:-
  1. Basuh Beras kemudian rendam 10minit
  2. Toskan dan masukkan ke dalam rice cooker
  3. Masukkan juga bahan tumis tadi
  4. Tambahkan air mengikut paras beras
  5. masak hingga tanak
  6. Angkat dan hidangkan


Gambarajah di bawah adalah contoh memasak secara tertib



















Nampak, cantik tak Nasi Tomato Cik Sakura? Seronok kan bila kita buat sesuatu kemudian hasilnya menjadi. Berbunga-bunga hati dibuatnya. Ini adalah percubaan kali pertama menggunakan FAEZAH BASMATI. Selalunya Cik Sakura gunakan BASMATI SAKURA tapi kali ini saja jer nak tukar-tukar stail. Apapun breakfast pagi ini "TERBAEKKKKK"

Cubalah ea kengkawan...

Sampai jumpa lagi..

dahhh
dahhhh
dahhhhh

No comments:

Post a Comment