Pages

Sila Klick

Tuesday, January 24, 2012

ASAM PEDAS HIJAU IKAN KITANG

Salam Sayang Semua...

Dua tiga hari kebelakangan ini Cik Sakura asyik makan luar jer. Rasa macam dah teringin nak makan masakan dari air tangan sendiri. Kebetulan bonda tersayang baru balik dari Endau Mersing dan ada membeli IKAN KITANG. Soalnya pernah ke anda dengar atau kenal dengan ikan ini? Cik Sakura sendiri masih baru dalam mengenali spesis ikan ini, itupun dari sahabat Cik Sakura iaitu Maslinda yang pernah menitipkan ikan ini hasil dari tangkapan abangnya.

kat bawah ini ada Cik Sakura tunjukkan gambar ikan Kitang untuk tatapan umum. Pada sesiapa yang kenal nengok ajelah bagi yang belum kenal mudah-mudahan dapat menambah ilmu pengetahuan. Info tentang ikan ini tak sempat Cik Sakura nak google...

Ikan Kitang sedap digoreng atau boleh juga di masak asam pedas. Kalau kengkawan nak tahu KAK YATIE "Sinar Kehidupanku" yang telah berjaya mengecurkan Cik Sakura dengan resepi Asam Pedas Hijaunya. Jadi hari ini Cik Sakura nak cuba resepi KAK YATIE dengan memasak ikan Kitang ni. Untuk KAK YATIE, terima kasih banyak-banyak...



RESEPINYA
5 ekor ikan kitang disiang dan dibersihkan
segengam cili padi kalau nak pedas lagi*
7 tangkai cili hijau*
1" halia*
1" kunyit hidup*
sebijik bawang besar*
3 bijik bawang putih*
1 batang serai
5-6 tangkai daun kesum
3 keping asam gelugor
garam secukup rasa

CARA MENYEDIAKANNYA
Blendkan kesemua ramuan yang bertanda * diatas hingga hancur. Panaskan minyak tumis ramuan yang dblend tadi bersama serai yang diketuk hingga garing. Masukkan air biarkan mendidih kejap. Masukkan asam keping dan sesuaikan rasa masam dan masinnya. Masukkan ikan birakan hingga masak kejap pastu masukkan daum kesum.
bolehlah dihidangkan.

selamat mencuba kengkawan...

babaiii...



No comments:

Post a Comment