Pages

Sila Klick

Monday, October 17, 2011

AYAM PERCIK

Salam Sayang semua...
Lama betul rasanya Cik Sakura menyepikan diri kan? Sebenonya terlalu banyak perkara penting yang harus Cik Sakura selesaikan terlebih dahulu dan tentunya kalian semua dibuai kerinduan dengan buah tangan Cik Sakura..ahaaakkk3

Untuk tidak menghampakan penantian yang selama ini, entry kali ini ada Cik Sakura titipkan resepi Ayam Percik untuk dikongsi dengan kengkawan semua. Sedikit sebayak hilang jugak kerinduan beraksi di dapur dan yang paling penting "kita enjoy".

Ramuannya
1 ekor ayam
20 tangkai Cili Kering
7 ulas Bawang Merah
3 Ulas Bawang Putih
1" halia
1 batang Serai diketuk
4 sudu makan Kacang Tanah yang dikisar
santan pekat dari sebijik kelapa


CARA MENYEDIAKANNYA
Basuh dan bersihkan ayam terlebih dahulu. Kemudian, blendkan bawang merah, bawang putih, cili kering dan halia hingga hancur. Pastu tumiskan ramuan yang telah diblend tadi hingga garing bersama dengan serai yang telah diketuk. Masukkan santan dan ayam, masak ayam hingga separuh masak kemudian keluarkan ayam dari kuah percik tadi sementara kita menyudahkan proses pembuatan kuah percik tadi.Sesuaikan rasa masam, masin dan manis kuah percik. Tambahkan kacang tanah supaya kuah menjadi lebih pekat dan enak. Sementara itu, susun ayam dalam tray yang diperbuat dari alumunium foil kemudian curahkan kuah percik keatasnya. Bakar dalam oven lebih kurang 15 minit. Semasa proses pembakaran berlaku, curahkan kuah lagi pada ayam supaya kuah percik meresap ke dalam daging ayam tadi. Hasilnya adalah seperti gambar di atas. Sebagai altenetif lain, boleh juga dihidang dengan mencucukkkan ayam pada lidi seperti gambar sebelah. Sayang sekali Cik Sakura terlupa untuk mecurahkan kuah dalam gambar tersebut.

Sekian dulu, selamat mencuba.

babaiiii...

No comments:

Post a Comment