Pages

Sila Klick

Friday, March 9, 2012

IKAN TONGKOL MASAK KICAP

Salam Sayang Semua...

Hari ini cik Sakura masak menu simple ajer iaitu Ikan Tongkol Masak Kicap. Ikan tongkol adalah ikan kegemaran Cik Sakura. Paling best kalau dimasak kicap atau kari..perghhhhh mesti bertambah-tambah Cik Sakura makan. Tapi ada jugak di kalangan orang tak berapa suka makan ikan ini sebab ikan ni keras katanya. Terpulang kepada selera masing-masing. Sape yang suka, yuk kita semak resepinya dulu:-

Seekor ikan tongkol dipotong sedeerhana
Rempah tumis seperti kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga
3 biji bawang merah*
2 biji bawang putih*
1" halia*
7 tangkai cili padi, lagi banyak lagi best*
1 camt lada hitam*
sebuji bawang besar dimayang
1 tangakai cili mrah dibelah dua
kicap manis
garam secuku rasa

Cara Menyediakannya:-
Basuh dan bersihkan ikan kemudian garam kunyit dan goreng lembab kemudian ketepikan dulu
Tumbuk hancur ramuan bertanda *
panaskan minyak kemudian tumis rempah tumis dan bawang besar
masukkan ramuan yang ditubuk kemudian biarkan garing
masukkan kicap dan sedikit air kemudian biarkan mendidih kejap
masukkan ikan yang telah digoreng
masak hingga kuat pekat dan menjadi sedikit kering
sesuaikan rasa masin dan manisnya
hidangkan

Selamat mencuba..

babai..






No comments:

Post a Comment