Pages

Sila Klick

Monday, April 16, 2012

THE BEAUTIFUL JOURNEY TO BAITULLAH AL HARAM #Part 2


Salam Sayang Semua

Mari kita mulai perjalanan ke Baitullah Al Haram dengan mendekati dan mempelajari sejarah terbinanya KAABAH yang menjadi kiblat orang islam seluruh dunia. Menurut Al Quran, KAABAH adalah rumah ibadah pertama dibina untuk manusia menyembah Allah s.w.t.

Menurut Sejarah Islam, pembinaan KAABAH telah bermula dari zaman Nabi Adam (as) lagi. Selepas itu, Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail telah membina semula KAABAH.
Lebar ukuran Kaabah diasaskan oleh Ibrahim adalah seperti berikut: " Dinding Timur adalah 48 kaki dan 6 inci " Dinding Hatim adalah 33 kaki " Dinding antara Hajar Aswad dan sudut Yamani adalah 30 kaki " Dinding Barat adalah 46.5 kaki Selepas ini berlaku beberapa pembinaan semula sebelum masa Rasulullah (SAW). Pembinaan semula Kaabah oleh kaum Quraish Rasulullah mengambil bahagian dalam salah satu daripada pembinaan semula ini sebelum baginda menjadi Rasul.Info ini Cik Sakura perolehi dari Wikipedia...

Selepas satu banjir kilat, Kaabah mengalami kerosakan dan dindingnya retak. Ia perlu dibina semula. Tugas ini dibahagikan antara empat puak Quraish. Rasulullah turut membantu dalam usaha pembinaan semula ini. Setelah dinding-dindingnya dibina semula, tiba masanya batu hajar aswad diletak semula di tempatnya di dinding Timur Kaabah.

Pertelingkahan berlaku apabila tiba masa untuk menentukan siapa mendapat penghormatan meletakkan batu Hajar Aswad itu. Apabila pertelingkahan hampir bertukar menjadi pergaduhan, Abu Umayyah, penduduk tertua Makkah, mencadangkan agar lelaki pertama yang memasuki pagar masjid pagi keesokkannya akan menentukan perkara berkenaan.

Lelaki itu ialah Rasulullah. Penduduk Makkah bergembira. "Ia adalah al-Amin. Ia adalah Muhammad," jerit mereka. Baginda menghampiri mereka lalu mereka memintanya supaya memutuskan perkara itu. Baginda bersetuju.

Rasulullah mencadangkan agar batu hitam itu diletak di atas sehelai kain, setiap bucu kain dipegang oleh seorang pemimpin puak. Kain itu diangkat ke tempat batu itu hendak diletak. Rasulullah kemudian mengambil batu itu dan meletakkannya di tempatnya di dinding Kaabah.a

Beginilah sedikit sebanyak sejarah yang dapat Cik Sakura kongsikan dengan kengkawan semua. Pada masa akan datang, insyaallah ada banayk lagi cerita yang ingin disampaikan. Sampai jumpa lagi eaaa..

babai semua..

dadaaaaa...


No comments:

Post a Comment