Pages

Sila Klick

Saturday, May 26, 2012

CHILIE CRAB

Salam Sayang Semua...

Sedar tak sedar kita rupanya sedang menghampiri Ramadhan Al mubarak. Lebih kurang 2 bulan lagi kita akan menyambut ramadhan. Sementara menanti kehadiran ramadhan tahun ini apa kata kita mempersiapkan diri dengan melakukan ibadah puasa di bulan rejab dan sekaligus dapat melatih diri untuk berpuasa pada bulan ramadhan nanti.

Cik Sakura juga tidak lupa untuk mengambil kesempatan bersepena bulan rejab ini dengan berjinak-jinak melakukan ibadah puasa sunat. Artikal ini bukan bertujuan untuk bermegah-megah dengan ibadah yang dilakukan tetapi sekadar berkongsi sesuatu yang dirasakan bermanfaat untuk kita semua.

Fokus penceritaan hari ini sebenarnya lebih tertumpu pada menu untuk berbuka puasa. Kebetulan beberapa hari yang lalu Cik Sakura mendapat rezeki dari laut Gelang Patah yang dikirim oleh Abang Mat a.k.a Pak Anjang jolokan nama dari anak-anak buahnya. Rezeki yang dimaksudkan adalah KETAM segar dari hasil tangkapanya sendiri. Manisnya rasa KETAM fresh sangat-sangat enak ketika dinikmati sehingga terlupa dengan nasi yang menjadi hidangan utama.

Jom kengkawan kita ke dapur Sakura mencari tahu bagaimana Chilie Crab ini dimasak dengan perasaan tulus ikhlas...cheeewahhhh

diantara Ramuannya ialah:-

  • 5 ekor ketam
  • 20 tangkai cili kering dikisar halus
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2" halia
  • sebatang serai diketuk
  • 2 sudu makan sos cili

Cara Menyediakannya
  • siang dan bersihkan ketam kemudian ketepikan dulu
  • kisar cili kering + bawang merah + bawang putih +halia hingga hancur
  • kemudian tumis bersama dengan sebatang serai yang diketuk tadi hingga garing
  • masukkan ketam dan kacau sekejap lebih kurang 5 minit
  • masukka sedikit air dan sos cili kemudian tutup hingga isi ketam masak dan kuahnya menjadi kering sedikit
  • sesuaikan rasa masinnya
  • bolehlah dihidang

Selamat mencuba

babai semua...


No comments:

Post a Comment