Pages

Sila Klick

Monday, June 18, 2012

ASAM PEDAS IKAN DURI RESEPI ARWAH TOKMOK




Salam sayang semua....

Asam Pedas adalah menu masakan yang terkenal di negeri Johor. Pelbagai teknik dan cara digunakan bagi menambahkan keenakkan rasa Asam Pedas mengikut citarasa masing-masing. Ada diantara mereka menambahkan lada hitam, sawi jeruk, daun berbuas dan macam-macam lagi bahan tambahan bagi menambah rasa "kick" pada asam pedas mereka.

Baru-baru ini, sahabat Cik Sakura Maslinda Yahaya telah menghasilkan Asam Pedas Ikan Duri yang agak berbeza dari sediakala. Asam Pedasnya kali ini dicampur dengan daun kari bagi membuang rasa hanyir pada ikan tersebut. Menurutnya, ini adalah resepi adaptasi dari arwah Bondanya HAJAH ZALEHA.

Ternyata, enak sungguh resepi ciptaan aruah TOKMOK ni sehingga mampu membuat Cik Sakura terpesona dengan keharuman bau daun kari yang sekaligus dapat membangkitkan selera. Bonda mertuanya juga tidak henti-henti memuji masakan Maslinda hari itu, katanya "enak Asam Pedas ni"...

Dikesempatan lain, sempat jugak Cik Sakura menyediakan menu yang sama dengan menggunakan resepi yang sama dan daun kari dari pokok yang sama agar rasanya jugak sama nanti. Cuma bezanya, air tangan kami yang tak sama... harap-harap menjadi lah yek...

Jom, kita ke dapur Sakura berkongsi resepi ni...



resepi Asam Pedas Cik akura macam biasalah bawang merah, bawang putih, kunyit, halia dan cili kering diblend sampai hancur. Lepas tu tumiskan bersama dengan serai yang dititek hingga garing. haa... jangan lupa kene masukkan daun kari masa menumis tadi. Kemudian masukkan ikan dan kacau rata beberapa minit selepas tu baru masukkan air asam jawa. Sesuaikan rasa masam dan masinnya. kemudian bolehlah dihidangkan...


alhamdulilah, menjadik ko. Aroma daun kari rupanya mampu menghilangkan rasa hanyir pada ikan. Tak sangkalah pulak matching rupanya daun kari ngan asam pedas ni yek. Untuk pembaca semua, bolehlah cuba resepi ni..

sekian dulu untuk kali ini

babaiiii semua...

No comments:

Post a Comment