Pages

Sila Klick

Monday, February 2, 2015

BANDUNG 1.o


Salam Sayang Semua

Mengimbas kembali kenangan ketika berkunjung ke kota Bandung Indonesia sekitar November 2013 masih kemas dalam lipatan memori yang ingin saya kongsikan ceritnya disini tambahan pula 2 minggu lagi saya akan sekali lagi bertandang ke sana mengikuti rombongan Cik Kiah.

Hari Pertama

Setibanya di Kota Bandung rombongan saya di sambut mesra dengan Pak Sam yang bertindak selaku PEMANDU PELANCONG kami. Pak Sam yang sudah separuh usia itu kelihatan agak pendiam pada mulanya tetapi lama kelamaan dia mula menunjukkan sikap ramah tamahnya dan kami sangat berpuas hati dengan perkhidmatnya. Disebabkan kami tidak lama di kota Bandung, setibanya di airport kami terus ke RUMAH MODA untuk meninjau-ninjau dan membeli belah. Kalau di Malaysia RUMAH MODA adalah bayangan JPO kerana konsep kedua-dua perniaggan hampir sama. Barangan di sini tidaklah begitu murah bahkan hargaya ada yang menyamai dengan Malaysia. Di RUMAH MODA kami tidak dibenarkan mengambil gambar didalam premis kedai jadi tiada gambar yang dapat dipaprkan. 

Selesai membeli di RUMAH MODA, kami di bawa Pak Sam ke TOKO TIGA dimana terdapatnya kedai mejual JEANS di situ. Apa yang menariknya tentang tempat ini ialah, pembeli boleh membaiki jeans yang dibeli tanpa dikenekan sebarang caj tambahan.

PAK SAM ( Pemandu Pelancong)

TOKO TIGA


sementara menunggu jeans dibaiki

Pada sebelah malamnya setelah penat membeli belah barulah rombongan kami sampai ke Marciella Hotel untuk check in di sini. Kadar sewanya tidaklah semahal mana lebih kurang RM70.00 semalam dan pakej termasuk sarapan pagi untuk dua orang yang menunya agak terhad. Walaubagaimanapun keseluruhan daripada perkhidmatan yang diberikan oleh pihak Marciella Hotel adalah terbaik bagi kami. Malam itu kami tidur dengan lenanya merehatkan badan setelah penat seharian meninjau keindahan alam serta hiruk pikuk sebahagian wisat alam kota Bandung sementara esok ada episod baru akan kami terokai.Sarapan pagi di marciella Hotel

nasi lemak kota bandung

antara menu sarapan pagi di hotel 

Hari Kedua

Masih saya terkenang bayu dingin Gunung Tangkuban Parahu menyapa pipi kami sejuknya hingga mencengkam ke tulang sum sum pada ketika itu. Deretan kedai menjual barang cenderamata memenuhi ruang sepanjang laluan menuju ke kawah Gunung Berapi. Pelbagai gelagat sang penjual memikat hati pembeli agar mereka membeli barang dagangngannya. Berhati-hati dengan penjual-penjual ini kerana kebanyakkan mereka memaksa dan merayu-rayu agar kita membeli barang dagangan mereka. Saya merasakan sedikit ketidak selesaaan ketika berhadapan dengan mereka saat itu. sedikit tips JIKA TIDAK MAHU MEMBELI jangan sesekali bersuara cukuplah dengan mengeluarkan isyarat tangan atau menggelengkan kepala.
laluan menuju Gunung Tangkuban Parahu

Fasa Tangkuban Parahu telahpun selesai. Kami tinggalkan daerah itu kenangan yang masih berbekas hingga kini. Anugerah alamnya telah memberikan sedikit ilmu pengetahuan tentang GUNUNG BERAPI yang dikatakan masih aktif hingga kini. 

Destinasi seterusnya adalah PASAR BARU yang selalu menjadi sebutan di bibir setiap pengunjung dari Malaysia. Di sini, pelbagai jenis sulaman kain pasang dan batik ada dijual dengan harga yang agak murah berbanding dengan Malaysia dan yang paling seronoknya kita boleh tawar menawar. Peniaga di sini kebanyakkannya berketurunan sunda dan rata-rata mereka ramah tamah orangnya. Urusniaga dalam RM juga dibenarkan kepada mereka yang sudah kehabisan rupiah. Pokoknya...Happy enjoy di sini!!!


maaf ya, ini ajelah gambar yang sempat diambil kat PASAR BARU

penjual oleh-oleh di tingkat bawah PASAR BARU


bandung yang macet

pemandangan kota Bandung dari atas PASAR BARUMasanya untuk TRANS STUDIO yeahhh!!!

SEBELUM PULANG

3 comments:

  1. salam. hai akak. ada lagi tak nombor atau email pak sam nie? klu ada boleh tolong email kan dekat saya. shuhailaramly@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  2. entah ea sue...nnti akk try cari. klu dpt nnti akk email kat awk.

    ReplyDelete
  3. nak tanya di marciella hotel ade disediakan penimbang tak? tq

    ReplyDelete