Ramuannya:-
3 ekor ikan Selar Kuning Besor (kembong pun boleh) ikut suka
20 tangkai cili padi (cili padi sekarang bukan pedas pun) sbb tu letak banyak*
5 ulas Bawang Merah*
1 inchi halia*
1 inci kunyit hidup*
1 batang serai dititik
Air Asam Jawa (agak-agak) tukar asam keping pun boleh
Garam secukup rasa
Maggi Cukup rasa(kalau nak lah)
sedikit minyak untuk menumis
Cara Menyediakannya:-
Basuh dan bersihkan ikan. Tumbuk halus ramuan yang bertanda *. Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan ramuan yang ditumbuk tadi bersama dengan serai yang telah dititik hingga garing dan naik bau wangi. Masukkan air asam asam jawa, biarkan mendidih sekejap. kemudian barulah masukkan ikan. Sesuaikan rasa masam dan masin. Biarkan sampai ikan masak.
kemudian hidangkan.
Selamat Mencuba!!!
No comments:
Post a Comment