Semalam Cik Sakura berkunjung ke rumah sahabat Cik Sakura kat Taman Setia Indah. Kedatangan Cik Sakura sebenonya adalah untuk menyelesaikan projek KUTU (hanya cik Sakura dan maslinda saja yang tahu). Biasalah kalau dah datang umah dia, mesti kene tido. Jadi, lepas balik keje jer Cik Sakura terus bergegas ke rumahnya dan check in di bilik no. 3 (bilik yang belakang sekali). Sampai saja kat sana macam biasalah cik Sakura kene masak. Menu petang tu ialah Ayam Ungkep. Tapi kali ni Ayam Ungkep Cik Sakura version lain dimana Cik Sakura tambahkan pulak dengan Daun Kunyit. Biasanya daun kunyit takder dalam resepi Ayam Ungkep sebelum ni. Walaubagaimanapun, rasanya sedap jugak.
Aktiviti memasak kami berlanjutan sehingga pagi esoknya. Ada beberapa menu yang disiapkan oleh Maslinda pagi itu. Antaranya ialah Cik Mek Molek, dan Kek Keju. Kebetulan ada beberapa biji keledek kat rumah dia dan daripada keledek tu tumbuh daun baiklah kita manfaatkan menjadi sarapan pagi. Sedap betul kuih Cik Mek buatan Maslinda ni.
Jom, Cik Sakura tunjuk kat kengkawan sume macam mana nak menyediakan Ayam Ungkep , Cik Mek Molek dan Kek Keju hasil resepi kami. Tengok betul-betul ek. Kalau tak jelas hubungi Cik Sakura di talian ni 012-7952395 atau Maslinda di talian 013-7200337.
Aktiviti memasak kami berlanjutan sehingga pagi esoknya. Ada beberapa menu yang disiapkan oleh Maslinda pagi itu. Antaranya ialah Cik Mek Molek, dan Kek Keju. Kebetulan ada beberapa biji keledek kat rumah dia dan daripada keledek tu tumbuh daun baiklah kita manfaatkan menjadi sarapan pagi. Sedap betul kuih Cik Mek buatan Maslinda ni.
Jom, Cik Sakura tunjuk kat kengkawan sume macam mana nak menyediakan Ayam Ungkep , Cik Mek Molek dan Kek Keju hasil resepi kami. Tengok betul-betul ek. Kalau tak jelas hubungi Cik Sakura di talian ni 012-7952395 atau Maslinda di talian 013-7200337.
Inilah dia AYAM UNGKEP yang telah siap dimasak. Rasanya ada mirip ala-ala rendang sedikit. Try la kengkawan, Cik Sakura JAMIN sedapppp.....
CARA-CARA MEMBUAT CEK MEK MOLEK
Bersihkan keledek kemudian dikukus sampai masak. Sebab apa Cik Sakura kukus keledek ni? Sebab kalau direbus kandungan air dalam keledek terlalu banyak tu yang terpasksa banyak guna tepung. Nanti adunan jadi keras tak sedap lah pulak.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Ingat! jangan lebih tepung nanti adunan menjadi keras dan rasanya tidak enak sebab terlebih tepung
CARA-CARA MEMBUAT KEK KEJU
Kemudian masukkan Krim Cheese yang telah diblend bersama kiub nenas dan susu pekat ke dalam loyang yang telah dibubuh biskut tadi. Biarkan seketika kemudian masukkan ke dalam peti sejuk. Untuk topping, sapukan dengan jem blue berry atau hirisan buah peach sebelum adunan kek menjadi beku.
HAPPY BIRTHDAY TO AMIRA
Untuk entry kali ni Cik Sakura nak ucapkan Happy Birthday kepada anak sahabat baik Cik Sakura sapa lagi kalau bukan Nur Amira Khalis binti Mohd Khalid. Hari ini genaplah usia 14 tahun. Eeeeee...dah beso dah budak ni, dah anak dara dah. Teringatlah pulak masa dia kecik-kecik dulu, boleh jadi musuh bila tengok TV dengan dia. Maklumlah, masa tu dia ni budak lagi, kalau tengok TV asik kene ikut selera dia, balik-balik citer kartun balik-balik citer kartun. Tapi, tu citer dulu-dulu. Sekarang dia dah beso dah. Bukan saja cantik orangnya pandailah pulak tu...
Terharu rasa hati Cik Sakura bila kita sama-sama nyanyikan lagu besday kat dia tadi dalam tiga version. Si Nuril tu, walaupun selalu bergaduh dengan kakak dia (Amira) tapi dia sayang jugak kat kakak dia, maklumlah adik beradik bak air dicincang takkan putus. Ha....yang paling best skali Kek besday amira dibuat sendiri oleh mama dia (Maslinda). Pandai lah pulak si Maslinda tu buat kek, tak sangka lah pulak bukan setakat sedap cantik la pulak kek dia tu. Ermmmm, kalaulah dia baca artikel ni mesti bangga mana taknya kawan dia puji kek dia sedap dan cantik. Apapun untuk amira auntie nak ucap SELAMAT HARI ULANG TAHUN, adiah nantilah ek...
Terharu rasa hati Cik Sakura bila kita sama-sama nyanyikan lagu besday kat dia tadi dalam tiga version. Si Nuril tu, walaupun selalu bergaduh dengan kakak dia (Amira) tapi dia sayang jugak kat kakak dia, maklumlah adik beradik bak air dicincang takkan putus. Ha....yang paling best skali Kek besday amira dibuat sendiri oleh mama dia (Maslinda). Pandai lah pulak si Maslinda tu buat kek, tak sangka lah pulak bukan setakat sedap cantik la pulak kek dia tu. Ermmmm, kalaulah dia baca artikel ni mesti bangga mana taknya kawan dia puji kek dia sedap dan cantik. Apapun untuk amira auntie nak ucap SELAMAT HARI ULANG TAHUN, adiah nantilah ek...
No comments:
Post a Comment