Pages

Sila Klick

Tuesday, March 12, 2013

CUCUR BADAK




Salam Sayang semua...

Agaknya petang-petang macam ni makan apa yang sedap? Nengok dalam peti sejuk masih ada berbaki serunding kelapa lebihan nasi ambeng haritu. Kalau dibuat kuih cucur badak mesti sedap lagi pulak tidaklah serunding kelapa tu terbiar begitu saja dan daripada rosak lebih baik kita manfaatkan....kan ke membazir tu kawan ???? paham-paham ajelah ea...

Apa tunggu lagi...yuak kita ke dapur sakura memerhati bagaimana cucur badak dihasilkan. Selain boleh dijadikan menu minum petang cucur badak ni jugak tahan kalau dibuat frozen.



ni dia serunding kelapa yang telah sedia ada di dalam peti sejuk Cik Sakura digunankan sebagai inti cucur badak kita. Cara pembikanannya akan Cik Sakura upload pada entry akan datang. Untuk kali ini lihat dulu yang ini ea kengkawan...


Keledek haruslah dibersihkan kemudian dikukus ea bukan direbus kerana apa? supaya kandungan air di dalam keledek tidak berlebihan dan sekaligus dapat mengurangkan kuantiti kandungan tepung yang digunakan bagi mengekalkan rasa keledeknya...


apabila kukusan sudah masak dan lembik keluarkan keledek kemudian lenyekkan keledek bersama dengan 1sudu makan gula hingga hancur. Kalau takde pelenyek boleh gunakan cawan je macam yang Cik Sakura buat..hahahaha


kemudian masukkan tepung dengan nisbah 1cawan keledek = 1/2cawan tepung. Uli hingga sebati..


sebelum membentuk cucur badak sapukan telapak tangan anda dengan sedikit minyak masak bagi mengelakan adunan tepung melekat di telapak tangan. ambil sedikit adunan tepung bentukan leper-leper kemudian masukkan inti serunding kelapa di dalamnya dan tutupkan hingga menjadi bentuk seperti gambar di atas. Ulangi proses ini hingga selesai

*** apabila proses membentuk telah selesai, cucur badak boleh terus disimpan di dalam peti sejuk sebagai makanan frozen di rumah kerana ia tahan lama. 



bolehlah digoreng dan dijadikan santapan minum petang hari ini...

sekian dulu para pembaca budiman, semoga bertemu di lain masa

babai semua....

No comments:

Post a Comment