Hari ini ada majlis IFTAR kat rumah Cik Sakura. Tetamu takdelah ramai sangat, cuma kengkawan si Fadhilah aje yang datang. Menu Majlis IFTAR hari ini ialah NASI BERYANI SAKURA ciptaan Cik Sakura. Ini adalah percubaan pertama setelah sekian lama cik Sakura tak pernah mencuba untuk memasak NASI BARYANI ni. Rasanya last sekali masak pada tahun 1994 iaitu masa zaman sekolah-sekolah kat SMV AZIZAH dulu.
Pagi-pagi lagi Cik Sakura dah bangun untuk menyiapkan Nasi Baryani ni, maklumlah dah lama tak memasak menu ni takut kalau-kalau tak jadi nanti Cik Sakura jugak yang malu sape nak jawab? Semua bahan ada kat dapur cuma ada sedikit bahan yang masih belum dibeli mujurlah Fadhilah nak keluar boleh kirim kat dia.
Alhamdulilah, menjelang pukul 3.oo petang Cik Sakura Selamat menyiapkan NASI BARYANI ni. Kengkawanpun ada jugak menolong. tu sebab apa yang penting, KERJASAMA. Mari kita ikuti kisah bagaimana Cik Sakura menyiapkan menu ni...
Pagi-pagi lagi Cik Sakura dah bangun untuk menyiapkan Nasi Baryani ni, maklumlah dah lama tak memasak menu ni takut kalau-kalau tak jadi nanti Cik Sakura jugak yang malu sape nak jawab? Semua bahan ada kat dapur cuma ada sedikit bahan yang masih belum dibeli mujurlah Fadhilah nak keluar boleh kirim kat dia.
Alhamdulilah, menjelang pukul 3.oo petang Cik Sakura Selamat menyiapkan NASI BARYANI ni. Kengkawanpun ada jugak menolong. tu sebab apa yang penting, KERJASAMA. Mari kita ikuti kisah bagaimana Cik Sakura menyiapkan menu ni...
Gunakan Basmati SAKURA (bukan Sakura Berbunga lagi) warna Kuning Coklat. Rempah untuk tumis macam dalam gambar di atas
DAGING BARYANI
AYAM MASAK MERAH
Tumiskan kesemuanya hingga naik bau wangi...
Masukkan Cili yang telah ditumis bersama bawang merah, bawang putih, halia dan serai
pastu, masukkan ayam yang telah digoreng terlebih dahulu kemudian kacau rata...
Masukkan Cili yang telah ditumis bersama bawang merah, bawang putih, halia dan serai
pastu, masukkan ayam yang telah digoreng terlebih dahulu kemudian kacau rata...
Masukkan 1 sudu makan sos tomato dan 1 sudu makan sos cili kemudian masukkan juga sedikit susu cair (menggantikan santan). Sesuaikan rasa masam dan masinnya. Akhir sekali, masukkan kerisik dan biarkan kuah menjadi sedikit kering seperti gambar di atas....
Inilah dia rupa paras Ayam Masak Merah Cik Sakura. Bolela taburkan dedaun sebagai hiasan, dah ready untuk dimakan....
ACAR TIMUN
Gaulkan kesemua bahan tadi dengan menambahkan gula dan cuka, maka siaplah sedah Acar Timun kita dan bolehla dihidang bersama dengan Nasi dan Ayam tadi seperti gambar di bawah
No comments:
Post a Comment