Pages

Sila Klick

Monday, August 8, 2011

BERGEDEL SAKURA

Salam Sayang Semua...

BERGEDEL adalah menu yang ingin Cik Sakura kongsikan dengan kawan-kawan semua hari ini. Jika kengkawan perasan, dalam setiap menu yang Cik Sakura sediakan pasti ada ubi kentang. Entah kenapa Cik Sakura memang minat betul dengan ubi kentang tak kiralah di masak dalam apa cara sekalipun.

BERGEDEL biasanya di makan bersama dengan SOTO tapi, bagi Cik Sakura BERGEDEL enak dimakan begitu sahaja... (mcm roti gardenier tu) Jomlah kita terus dengan cara-cara dan ramuan untuk menyediakan BERGEDEL ni, alah senang ajerr..kejam mata pasti tak boleh buat tapi lau bukak mata konfem bole buat punya. Tapi ingat pesan Cik Sakura "Masak kene ikhlas, barulah hasilnya sedap" tak gitu kengkawan....



Kupas dan basuh kentang hingga bersih


Potong bentuk wedges


Goreng dengan minyak yang penuh


beginilah rupa kentang yang telah digoreng tadi


Tumbuk kentang tadi hingga hancur


pastikan hancur macam gambar di atas


capurkan adunan kentang yang hancur tadi dengan hirisan daun sup dan bawang goreng serta sedikit garam, kemudian uli hingga sebati dan boleh dibentuk


bentukkan adunan kentang tadi hingga menjadi bulat dan leper


bentukkan hingga adunan habis


Pecahkan sebijik telur kemudian pukul hingga kembang


Celupkan adunan kentang tadi


Kemudian, gorenglah hingga menjadi.....


BERGEDEL

No comments:

Post a Comment