Apa khabar kengkawan semua. Macam mana dengan ibadah puasa yang dah masuk hari ke 23 ni? Bagaimana pulak dengan pencarian Malam Lailatulqadar? Agak-agak dapat tak yek taun ni...Takpelah, mudah-mudahan segala ibadah kita diterima oleh Allah swt...aminnnnn
Rasanya dah masuk seminggu Cik Sakura cuti dari memasak. Entahlah, sejak akhir-akhir ni macam takder mood lah pulak nak memasak...Tapi entah kenapa sejak semalam macam mood memasak ni dah kembali lah. Tetiba Cik Sakura teringin nak mencuba resepi ROASTED CHICKEN yang berilhamkan dari resepi AYAM PERCIK edisi Kelantan. Tapi ada beberapa resepi yang Cik Sakura dah ubah suaikan mengikut citarasa dan inspirasi Cik Sakura sendiri.
Rasa berdebar-debar jugak, maklumlah ini adalah percubaan pertama Cik Sakura untuk menghasilkan menu ROASTED CHICKEN. Manalah tau kalau-kalau tak jadi, nanti sapa yang malu? Cik Sakura jugak. Alhamdulilah, menjadi lah pulak kalau tak percaya tanyalah dengan Fadhilah, cikgu sekolah Rendah Taman Sri Amar tu...
Malas nak cakap banyak, jom kita ke Dapur Sakura
Rasanya dah masuk seminggu Cik Sakura cuti dari memasak. Entahlah, sejak akhir-akhir ni macam takder mood lah pulak nak memasak...Tapi entah kenapa sejak semalam macam mood memasak ni dah kembali lah. Tetiba Cik Sakura teringin nak mencuba resepi ROASTED CHICKEN yang berilhamkan dari resepi AYAM PERCIK edisi Kelantan. Tapi ada beberapa resepi yang Cik Sakura dah ubah suaikan mengikut citarasa dan inspirasi Cik Sakura sendiri.
Rasa berdebar-debar jugak, maklumlah ini adalah percubaan pertama Cik Sakura untuk menghasilkan menu ROASTED CHICKEN. Manalah tau kalau-kalau tak jadi, nanti sapa yang malu? Cik Sakura jugak. Alhamdulilah, menjadi lah pulak kalau tak percaya tanyalah dengan Fadhilah, cikgu sekolah Rendah Taman Sri Amar tu...
Malas nak cakap banyak, jom kita ke Dapur Sakura
Antara ramuan untuk menyediakan ROASTED CHICKEN iaitu Olive Oil, Ayam, Asparagus, Celery, Cherry Tomato, Leek dan Capsicum. Sebenonya Cik Sakura terlupa nak bubuh Mr Carrot and Mr Potato tapi takpelah, boleh jugak kalau takde dua bende tu...
Goreng ayam dengan sedikit minyak (olive oil) hingga warna kekuningan dengan menterbalikan beberapa kali ayam tersebut sehingga rata...
Susunkan Ayam dan Sayuran pada dulang Pembakar. Sebelum dibakar masukkan sedikit butter ke dalam dulang untuk menambah keenakkan rasa Roasted Chiken kite...
Ini adalah Chiken Stok yang akan dimasukkan setelah 1/2 jam Ayam dibakar. Curahkan pada dulang pembakar yang berisi ayam dan sayuran tadi...
No comments:
Post a Comment