Pages

Sila Klick

Sunday, December 25, 2011

DOUNUT

Macam Candi Borobudur la pulak...

Salam Sayang semua... Petang-petang macam ni kalau ada kudapan memang sedap. Agak-agaknya kuih ape eak yang sedap dimakan? Dari Semalam Cik Sakura ada terfikir untuk membuat Dounat. Teringak masa dulu sekolah-sekolah, pernah Cik Sakura masuk pertandingan membuat dounat. Walaupun tak dapat nombor satu, alhamdullah cik Sakura sekadar memperolehi tempat ketiga. Eeeee kalau ingat citer dulu-dulu rasa teringin pulak nak balik ke zaman persekolah...

Kita tinggalkan dulu zaman persekolahan back to the normal ea, Cik Sakura nak siapkan ramuan untuk membuat dounat dulu. Apa yang diperlukan ialah:-

  • 21/2 Cawan Tepung Gandum
  • 1/2 Cawan Susu Tepung
  • 6 gram Serbuk Yis Mauripan
  • 1/2 Cawan Marjerin
  • 1/2 Cawan Air Suam
  • Sedikit Garam
  • 1 Sudu Gula
Cara Menyediakannya
  • Ayak tepung terlebih dulu
  • Campurkan tepung dengan susu tepung dan mauripan
  • Gaulkan dengan marjerin sehingga menjadi serbuk roti
  • Bancuh air suam dengan garam dan gula adun bersama tepung tadi
  • Uli hingga adunan menjadi licin
  • Rehatkan adunan hingga naik 2 kali ganda
  • Tumbuk adunan yang telah sedia naik kemudian uli sebentar
  • Canai adunan sehingga menjadi leper lebih kurang 1/2"
  • terap adunan dengan bentuk bulat atau pintal
  • Goreng dalam minyak yang penuh.
  • Hidangkan



No comments:

Post a Comment