Pages

Sila Klick

Monday, December 26, 2011

LEMPENG KELAPA CICAH SAMBAL TUMIS


Salam Sayang Semua...
Salam pagi isnin yang sangat indah. Cuaca dingin, awan redup sesuai untuk beriadah sempena cuti Chrismas. Hari ini Cik Sakura nak cerita dengan kengkawan pasal souce pan yang baru kelmarin dibeli. Kan dah tak sabar-sabar dari semelam nak buat Lempeng Kelapa resepi dari Dapur Tanpa Sempadan. Alkisahnya, pagi ini Cik sakura bangun awal terus-terus jer ke dapur menyiapkan ramuan untuk menyediakan Lempeng Kelapa ni.


Klentang klentung duk kat dapur, mudah-mudahan jadi lah percubaan hari ini. Nebes jugak ni, maklumlah belum pernah buat Lempeng Kelapa style Che Mat Gebu. Ya Allah.... menjadi lah. Tengok kat atas tu gambar yang sempat Cik Sakura snap kejap tadi. Wahhhhhh terpesona kejap, mula lah senyum sowang-sowang...

alhamdulilah, menjadi Lempeng Kelapa ni. Pagi ni, kami sarapan dengan Lempeng Kelapa cicah Sambal tumis. Nak ke resepinya? Kalau nak tengok kat bawah:-


Lempeng Kelapa Cicah Sambah Tumis

Lempeng Kelapa Ku
Sambal Tumis

Inilah dia dua orang yang manusia yang mengerjakan Lempeng Kelapa kat atas

Untuk Resepinya:-
1 Cawan Tepung Gandum
1 Cawan Kelapa Parut (Ambil Putihnya sahaja)
3/4 Sudu Teh Baking Powder
2 Sudu Makan Olive Oil
1 Cawan air
Garam

Cara Menyediakannya:-
Campurkan Tepung, Air Dan Garam
Kacau jangan bergentel
Masukkan Kelapa Parut kemudia kacau lagi
Masukkan olive oil dan kacau lagi.
Panaskan kuali kemudian lenserkan sedikit miyak
Tuang adunan Lempeng ke dalam kuali
Goreng dengan api kecil
tutupkan kuali dengan tudung periuk
terbalikan lempng
Masak hingga kekuningan
angkat dan hidangkan



2 comments:

  1. tak sempat cah nak bawak g sekolah, dah abis dibaham...kakakahhh
    Nanti ahh, insyallah len kali eek

    ReplyDelete