Pages

Sila Klick

Thursday, December 29, 2011

MAKARONI AIRMATA

Salam Sayang Semua....

Salam Malam jumaat yang barokahhh, aminnnn. Menu apa makan mlam hari ini? Cik Sakura sudah selesai menikmati hidangan makan malam. Alhamdulilah, rezeki Allah dapat kami 3 sekawan menikmati hidangan makan malam ala inggeris campur melayu...cheeeewahhhh

Gambar kat atas tu sebenarnya adalah hidangan makan malam kami sebentar tadi. Asalnya Cik Sakura nak buat Martabak Makaroni tapi entah macam mana martabak yang dibuat jadi hancur seperti air mata yang berderai akibat kesilapan teknik semasa menterbalikkannya ketika proses menggoreng. Bukan setakat itu sahaja, ketika Martabak ini disajikan kedua-dua orang housemate Cik Sakura sedang menangis teresak-esak sehingga berjurai-jurai air matanya dek kerana tersentuh hati dengan cerita Tentang Dhia... tragiiisnyer kan? Sebab itulah Cik Sakura namakan hidangan ini sebagai MAKARONI AIRMATA... tapi bagaimanapula dengan rasanya? sedap ker, tak sedap ker? saper nak jawab....

Soal rasa biarlah Cik Sakura jawabkan. Rasanya tidaklah teruk berbanding dengan rupa parasnya. Kan orang selalu cakap "dont judge the book by it cover" betul tak??? Bukanlah nak memuji hasil masakan sendiri tetapi alhamdulilah rasanya sedap dan enak dimakan. Takut jugak kalau kawan-kawan cakap "eeeee Cik Sakura tu perasan, macamlah masakan dia tu sedap sangat" ginilah, kalau tak percaya cubalah sendiri. Resepinya ada kat bawah tapi sebelum tu nengokler gamabar-gamabar ni dulu:-

entah macam mana entah boleh tak jadi...frustttt betul

tapi abis jugak diblasah kami bertiga...

RESEPINYA:-
Kat bawah ni adalah gamabar menunujukkan ramuan penyediaan Martabak Airmata. Ramuan yang sangat mudah untuk disediakan seperti Sebiji Bawang Holand, 3 Tangkai Daun Bawang, 3 Tangkai Daun Sup, 2 Tangkai Cili Merah dan Hijau, 200g Daging Kisar,5 biji Telur, Secawan Cik Makaroni, 1 Sudu Makan Mayonis dan Garam Secukup Rasa


Cara Menyediakannya
Keringkan daging kisar di dalam kuali tanpa minyak kemudian ketepikan. Rebus Makaroni hingga masak kemudian tapiskan airnya juga ketepikan dulu.Potong dadu bawang holand dan ramuan lain seperti daun bawang, daun sup, cili merah dan hijau juga ketepikan dulu. Pukul telur bersama dengan mayonis, jangan lupa masukkan garam dan sedikit lada hitam. Campurkan kesemua bahan dan kacau rata. Panaskan kuali dan lenserkan sedikit minyak masak supaya tidak melekat. Kalau nak lagi bagus gunakan kuali yang tak melekat. Goreng adunan tadi dengan api kecil. Jangan lupa untuk menterbalikkannya dan ketika ini berhati-hatilah sedikit takut nanti jadi macam nasib Cik Sakura....apabila sudah masak matikan api, angkat dan hidangkan.

ok eakkkk..taknak citer banyak selamat mencuba

babaiii...

No comments:

Post a Comment