Pages

Sila Klick

Monday, January 9, 2012

CHICKEN CURRY


Salam Sayang Semua...

Sejak dari semalam cuaca kat Bandaraya Johor Bahru ni sejuk sangat. Ini berikutan dengan hujan yang kerap turun dari semalam sampai hari ini. Eeeee...sejuk betul lah, tak tahan rasanya. Agak-agaknya makanan apa yang boleh memenaskan badan? toksah fikirlah, hari ini macam malas jer nak masak.. jadi Cik Sakura mengambil kesempatan untuk mengupdate blog jer...

Kebetulan semalam ada masak kari ayam dilawankan dengan Pulut Kuning yang masih belum ditayang lagi.Jangan marah eak.. guna bahasa "tayang" nanti ada pulak yang cakap "macamlah sedap sangat masakan dia tu...." Bukannya apa, Cik Sakura sekadar berkongsi cerita dan idea sahaja di sini. Kepada yang tak suka, jangan marah ea...

Oklah, taknak membebel banyak-bayak nanti orang lagi menyampah kita semak dulu resepi Kari Ayam ni...

RESEPI TIME....
  • 5 ketul ayam dibersihkan dan dibasuh
  • 1 sudu makan Cili giling
  • 2 biji bawa merah ditumbuk
  • 1 biji bawang putih ditumbuk
  • 1/2" halia ditumbuk
  • 3 sudu makan serbuk kari (cik sakura guna BABAS) dijadikan pes
  • sebatang serai diketuk
  • 7 helai daun kari
  • 3 sekawan (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)
  • 1/2 biji kelapa dibuat (1 cawan santan pekat dan 1 cawan cair)
  • 1 tangkai lada merah dipotong dua
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
  • Air asam jawa bubuh pun boleh tak bubuh pun boleh, semalam Cik Sakura bubuh sikit (ujung sudu jer) guna asam jawa extra
CARA MENYEDIAKANNYA...
  1. Panaskan minyak, tumis cili giling, 3 sekawan (Kayu manis+bunga lawang+buah pelaga) dan bahan tumbuk (bawang merah+bawang putih+halia) serta serai yang diketuk hingga naik bau dan garing.
  2. Masukkan pes serbuk kari dan tumis lagi hingga garing. Masukkan juga daun kari tumis hingga naik bau lagi.
  3. Masukkan ayam dan kacau rata. Biarkan sekejap hingga rempah bersatu dengan ayam.
  4. Masukkan santan cair dulu biarkan mendidih kejap.
  5. Masukkan santan pekat. Imbangkan rasa masam dan masinnya dengan menambah garam dan air asam jawa, biarkan mendidih kejap. Jangan lupa masukkan lada yang telah dipotong dua tadi.
  6. Matikan api. Bolehlah dihidangkan
Resepi kat atas ni Cik Sakura buat dalam kuantiti yang sedikit. Maklumlah, biar sekali makan jer terus habis, takyah simpan-simpan untuk esok. Kalau nak buat untuk sekor ayam agak-agak jer rempahnya. Memasak ni bukannya susah cuma perlu ikhlas, barulah apa yang dihasilkan menjadi.

Sampai kat sini dulu la ea... nanti ada masa dan kelapangan insyaAllah ketemu lagi. Dah dulu eakkkk

babaiiii...




No comments:

Post a Comment