Pages

Sila Klick

Saturday, January 28, 2012

PARJERI TERUNG ala-ala SAKURA

Salam Sayang Semua...

Salam penuh barokah pada hari sabtu yang hening ini. Cik Sakura kurang sihat hari ini disebabkan demam selsema. Walaubagaimanapun, beraksi di dapur masih menjadi rutin harian walaupun kesihatan agak tertanggu sedikit. Agaknya menu ape ye hari ini? Alhamdulilah, hari ini Cik Sakura nak share satu resepi simple iaitu PARJERI TERUNG. Pernah makan ker? Takpe, kalau nak tahu apa itu PARJERI TERUNG ala-ala sakura jom kita nengok bingkisan kali ini:-

diantara Ramuannya
5-7 batang terung dipotong dua atau empat
2 cmb serbuk kari babas dijadikan pes
5
bulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
7 tangkai cili kering*
sedikit ikan bilis (agak-agak jer)*
1 1/2 cawan santan
2 cmb kerisik
garam secukup rasa

Cara Menyediakannya
Kisar halus ramuan yang bertanda * kemudian tumiskan
masukkan pes rempah kari dan tumis hingga pecah minyak.
masukkan terung dan santan biarkan mendidih.
Masukkan kerisik kemudian sesuaikan rasa masinnya.
biar hingga kuah menjadi pekat.
matikan api, dan boleh dihidangkan

Jom nengok jap gambar kat bawah ni. Lokasinya adalah belakang rumah Cik Sakura tempat Ayahnda bercucuk tanam. Tenang jer bila berada kat kawasan ni maklumlah sekelilingnya berwarna hijau. Alhmdulilah boleh juga merehatkan mata.

Orang kata berbudi kepada tanah banyak faedahnya. Tengokla, pokok-pokok hasil tanaman ayahnda, subur dan gemok-gemok belaka. PARJERI TERUNG yang Cik Sakura masak kat atas tu pun hasil dari tanaman ayahda.








dah dule ea kenkawan, semoga bertemu lagi di lain masa dengan resepi lain pulak. babaiii semua...

No comments:

Post a Comment